Az ajándékozók típusai - te melyik vagy?

2014. Október 6. 19:54 - shopadmin

Észre sem veszed és már itt is a karácsony. Ha máskor nem, ilyenkor biztos, hogy mindenki vesz ajándékot. De hogyan? Nézzük az alaptípusokat!

A troll

A troll szeme előtt egyetlen cél lebeg, az ünnepelt megszívatása. Az egyik legnépszerűbb és egyben legelcsépeltebb troll ötlet, az indokolatlanul nagy, ám szépen becsomagolt doboz használata. Amint meglátják az ajándékozott arcán a csalódottságot - áááh nem toronyóra lánccal, hanem csak a szokásos gyűlölt zokni - szívüket melegség járja át, az ő ünnepüket ezután már a beton állagú bejgli és a kellemetlenkedő nagynéni sem ronthatja el. A troll az, aki sampont vesz a kopasznak, futócipőt a sántának és ő az aki barátnője elé letérdel és egy díszes kis dobozban nyújt át egy csomag kotont. Ha családunkban vagy baráti körünkben van troll, semmiképp se sértődjünk meg. Vele mi is trollkodhatunk, kénytelen lesz faarccal tűrni.

Pató Pál, a.k.a. last minute

A last minute ajándékozó nem sieti el az ajándékok beszerzését, sőt az utolsó pillanatra hagyja azt. December 24-én délelőtt arra riad fel, hogy ő még senkinek semmit nem vett, vagy rosszabb esetben még csak át sem gondolta, hogy kinek mit kéne adnia. A következő pillanatban azonban már meg is nyugszik mert eszébe jut, hogy a plázákat az olyan embereknek találták ki, mint ő, úgyhogy picit még visszaalszik, majd összeszedi magát és levánszorog a legközelebbi bevásárlóközpontba. A last minute ajándékozót nem zavarja a tömegnyomor, sőt örömmel konstatálja, hogy nincs egyedül, az emberek nagy többsége szintén az utolsó pillanatra hagyta a vásárlást. Ám a plázák világa hiába csodálatos, ha vannak olyan dolgok, amik már elfogytak, vagy soha nem is voltak. A last minute ajándékozót nem lehet lelki egyensúlyából kibillenteni, végső esetben leugrik az utcai kisboltba, ahol vesz egy fej salátát, azt biztos szereti a célszemély. Mivel az utolsó pillanatig dolga van az ajándékokkal így megússza a főzést, a terítést és a fadíszítést. A last minute az árcímkékkel, csomagolással, kísérő kártyákkal nem bíbelődik, mindenki örüljön, hogy egyáltalán kap valamit.

A tudatos

Ez a típus a Pató Pál tökéletes ellentéte. A tudatos már januárban elkezdi a karácsonyi készülődést, szinte az egész élete az ajándékok beszerzése körül forog. Listákat ír, újabb és újabb beszerzési forrásokat kutat fel, árakat hasonlít össze, a reggeli kávé mellett termékteszteket olvas. Gyakran előfordul, hogy nyár közepén figyelmezteti a környezetében élőket, hogy nekik is el kéne kezdeniük a karácsonyi készülődést, hiszem már csak fél év van hátra. Ha nem hallgatnak rá, szomorúan veszi tudomásul, hogy ilyen felelőtlen emberek is vannak. A tudatostól remek dolog ajándékot kapni, örömünkre csak az a tény vethet árnyékot, hogy nagyszerűségben soha a közelébe sem érhetünk.

A kreatív

A kreatív nagyon gyakran last minute is. Szinte pillanatok alatt képes az otthon található random tárgyakból és hulladékokból bárkinek bármilyen ajándékot készíteni. Kedvenc alapanyaga a WC papír guriga és a PET palack, de felhasznál mindent, amiben meglát valamit. Ha 16 évesnél fiatalabb, akkor aranyos és megható, ha idősebb, alkalmas pillanatban udvariasan hívjuk félre és szóljunk neki, hogy léteznek az ajándékozásnak másmilyen formái is. Ha olyan szerencsések lennénk, hogy a kreatív egyben művész is, akkor mindenképpen örüljünk a kapott tárgynak, tegyük el, remélve, hogy egyszer milliókat ér majd a tőle kapott ajándék.

A poéngyilkos

A poéngyilkost onnan lehet felismerni, hogy amint megveszi és elrejti az ajándékot, kétértelmű mosollyal rögtön célozgatni kezd vagy a rejtekhelyre vagy az ajándékra magára. A rejtekhelyeket gyakran, látványosan változtatja, ilyenkor az egész családnak le kell mennie a hideg parkba, mert "neki most dolga van”. Mindenkinek elmondja hangosan suttogva, bizalmasan, hogy a többieknek mit vett, karácsonyig ez az állandó témája. Azt persze ő is tudja, hogy nem lenne jó elrontani a meglepetést, de azért játszik a tűzzel, mert az jó. Ha valaki megunja és kitalálja vagy megtalálja az ajándékát, akkor hangos jelenetet rendez és megsértődik. A poéngyilkos hajlamos a saját ajándékai után is kutakodni. Ha kérdezősködésére valaki egyenesen válaszol és elmondja neki, hogy mit fog kapni, akkor is garantált a sértődés. Hát ő már soha nem kap meglepetést?!

Az őrült állattartó

Onnan lehet felismerni, hogy kis kedvencének is vesz karácsonyi ajándékot, sőt általában drágábbat, szebbet, jobbat mint saját anyjának vagy gyermekének. Ne mosolyogjunk elnézően rajta, normális állattartó is bármikor egy pillanat alatt átváltozhat őrült állattartóvá. Idegesítő süteményillat, munkahelyi stressz, bunkó, a készülődést szabotáló családtagok és azon kapjuk magunkat, hogy drágakővel kirakott nyakörvet rendelünk az eBayen Cirminek, miközben körbetelefonáljuk a családot, hogy mi lenne, ha ebben az évben nem ajándékoznánk egymásnak semmit, hiszen a legfontosabb mégiscsak az együttlét és a szeretet.

Az örök nevelő

A troll egyik alkategóriája, mégis külön tárgyaljuk, mert a trollnál sokkal kellemetlenebb és rosszabb, hiszen maradandó sebeket képes ejteni. Magát a végtelenségig komolyan veszi, másokat mindig meg akar nevelni, ő aztán tudja, hogy kinek hogy kéne élnie. Ő vesz a ducinak diétás szakácskönyvet vagy kondibérletet, a főzni utáló asszonykának konyhai felszerelést, kétbalkezes apucinak barkácskészletet, a diszlexiás kiskamasz pedig biztos megkapja tőle a Háború és békét. Ő az, aki hisz a hasznos ajándékokban, gyermekek esetében a képességfejlesztésben. Ha erőt veszünk magunkon, sikerül visszanyelni könnyeinket és pókerarccal bontogatjuk ajándékait, megmagyarázza, hogy kinek miért pont azt amit. A legkártékonyabb fajta, ha távolabbi rokon, nyugodtan sértsük meg annyira, hogy legközelebb ne jöjjön hozzánk vendégségbe. Ha a találkozás elkerülhetetlen nyugtatóval szedáljuk le magunkat az ünnepi esemény előtt.

Az egoista

Tulajdonképpen magának vásárol, aztán majd kölcsönkéri, elkéri, használja. Sokszor gyermekkori álmait ajándékozáson keresztül valósítja meg: így szoktak három hónapos leánygyermekek az apukájuktól villanyvasutat kapni. Az egoistát próbáljuk megérteni. Ha neki veszünk ajándékot, válasszunk nyugodtan valamit magunknak, aztán cseréljünk vele.

A reciklátor

Minden családban és baráti körben van két-három reciklátor. Ők azok, akik meghallották az idők szavát és folytonos körforgásban tartják az ajándékokat. Kicsomagolás és szemrebbenés nélkül adnak tovább bármit, bárkinek. Mivel a reciklátortól elég meredek dolgokat kaphatunk, így magunk is könnyen reciklátorrá válhatunk. Ha nő létünkre kaptunk egy csomag alsógatyát, ne sértődjünk meg, passzoljuk tovább a papának, egy gonddal kevesebb. Ne feledjük, amit a reciklátor tesz, az jó a környezetnek és a világnak, így valahol nekünk is.

Te melyik vagy?

-plüss-

Hozzászólás 14 hozzászólás

A Steiff története

2014. Augusztus 4. 21:00 - shopadmin

Webáruházunk retro, vintage tárgyai közé mostanában több régi, 40-50 éves, gyűjteménybe való Steiff plüssállat is felkerült. Na, de mi az a Steiff? És honnan származnak a világ első Teddy mackói? Melyik volt minden idők legmagasabb áron elárverezett mackója? Tudj meg többet róla!

A Steiff GmbH alapítója, Margarete Steiff 1847-ben született Németországban. Másfél évvel születése után egy betegség következtében lábai lebénultak, és jobb kezének használhatósága is lecsökkent. Margarete ennek ellenére nem adta föl álmait, és tovább harcolt azért, hogy teljes értékű életet élhessen. Jobb kezének korlátozott használhatósága ellenére beiratkozott egy varróiskolába és 17 éves korára tanult varrónő lett. 1862-ben két testvérével Marie-val és Pauline-nal női szabóságot nyitottak, amit 8 évvel később egyedül vitt tovább. 1874-ben saját ruhaboltot nyitott, ami néhány évvel később annyira fellendült, hogy már számos varrónőt foglalkoztatnia kellett.

1879-ben egy divatmagazinban megtetszett neki egy elefánt formájú tűpárna szabásmintája, megvarrta hát. A Steiff manufaktúra 1880-as alapítása után ez az elefánt lett a cég első hivatalos terméke, de már nem mint tűpárnát, hanem mint gyermekjátékot árulták. 

Az elefántot még több plüssállat követte, melyek egyre népszerűbbek lettek. Margarete unoköccse, Richard Steiff rajzai, vázlatai adták az alapot sok állat elkészítéséhez. Később Richard tervezte a 55 PB elnevezésű plüssmackót, mely a világon elsőként készült mozgatható kézzel, illetve lábbal. Az 55 PB elnevezésben az 55 a mackó cm-ben mért magasságára, P a plüssre, a B a beweglichre, azaz a mozgathatóságára utal.

A cég életében az áttörés akkor kövekezet be, amikor egy amerikai kereskedő a 55 PB mackóból 3000 darabot rendelt. Az első darabokat az amerikaiak hihetetlen gyorsasággal elkapkodták, majd később, Teodore”Teddy”Roosevelt amerikai elnök után ,,Teddy Bear”-nek nevezték el. 1907-ben már 400 alkalmazott, és 1800 otthonról dolgozó munkás segítségével 973.999 Teddy mackót, és összességében 1.700.000 játékot készítettek

Margarete Steiff 1909-es halálát követően unokaöccsei vették át a cég irányítását, de már ekkor látszott hogy Margarete micsoda sikeres és emberfeletti munkát végzett a cég megalapításával és felfuttatásával.

Az első világháború nehézségei után 1927-ben következő népszerű játékuk Molly kutya lett. 1932-ben Mollyból már több mint 500.000 darabot adtak el.

A cég második nehéz időszaka érthetően a második világháború alatt köszöntött be. A háború után szinte a nulláról kellett a céget újra felépíteni. Az újabb fellendülés 1951-ben Meckinek, a sünnek volt köszönhető. Mecki a Hörzu magazin kabalafigurája és a Diehl testvérek bábfilmjeinek főszereplője volt, így a Steiff Meckije is nagyon gyorsan világsiker lett.

1980-ben a cég alapításának 100. évfordulóján először csak Németországban majd a szerte a világon sorra nyíltak a Steiff múzeumok.

A Steiff GmbH napjainkra a világ egyik leghíresebb és legnagyobb tradíciókkal rendelkező játékgyára lett. A játékok gyártásával nem hagytak fel, mind a mai napig jelennek meg az újabbnál újabb és a cukibbnál cukibb plüssállatjaik.


A Steiff állatoknak nagyon sok megszállott gyűjtője van. A Steiff plüssök fülében gomb és egy sárga textil címke van, ha ezeket látjuk szinte biztosak lehetünk benne, hogy eredeti Steiff játékkal van dolgunk. Ha Steiff állatot kapunk ajándékba a gombot és a címkét még véletlenül se vágjuk le róla.

Minden idők legdrágábban eladott plüssállata is a cég nevéhez fűződik. A Steiff által készített ,,Louis Vuitton Teddy Bear” 2000-ben egy monacói aukción 2,1 millió dollár értékben kelt el. Ez az elképesztő értékű darab jelenleg a koreai Teddy Bear Múzeumben található. Érdemes tehát nyitott szemmel járni a bolhapiacokon és a garázsvásárokon.

 -jolly-Hozzászólás 168 hozzászólás

Az ajándékozásról, hogy ne a fal adja a másikat

2014. Július 27. 14:30 - shopadmin

Az ajándékozásról. Hogy ne a fal adja a másikat

Jobb adni, mint kapni - tartja a mondás, továbbá nagy igazság ez a verekedésben is, az ajándékozásnál viszont nem árt, ha a kapó fél arcán is őszinte a mosoly. Óvakodjunk hát a klasszikus csapdáktól. Mik lehetnek ezek? Néhány a teljesség igénye nélkül...

1. Gabriella nem Gábor

Elsősorban bizonyos lányos apák hajlamosak csemetéjükkel az indokoltnál többet focizni, vagy kiképzés/túlélőtábor jellegű programokat szervezni. Javallat: győződjünk meg arról, hogy a „Yes, Sir!” szívből jön, és csak utána induljunk el beszerezni a stoplis csukát vagy a Rambo-tőrt - még akkor is, ha tudjuk, hogy ez az embertípus meglehetősen idegenül mozog az ajándékbolt tüllszoknyás és Barbie babás polcai között.

2. A szamovár

Az idősebbeknek talán rémlik a Három nővér paródia, amelyet először egy régi szilveszteri tévéműsorban adtak le, utána pedig az eredeti Csehov darabot (a kiröhögés veszélye miatt) évekig nem merték műsorra tűzni a fővárosi színházak. Nos, a paródia visszatérő jelenete, amikor az egyik nővér (Körmendi János, hosszú szőke copfokkal), miután sorban mindenkitől szamovárt kap ajándékba, egyre kevésbé mondja meggyőzően hogy: „Ó, be gyönyörű!”

3. Bokszkesztyű

Miért, egy bokszkesztyűnek mindenki örül, nem? - vetette ellen ismerősünk, amikor sajátos ajándékával kapcsolatos meghökkenésünket nem bírtuk magunkba fojtani. Ámbár ki tudja: lehet, hogy neki volt igaza!?

-puma-

 Hozzászólás 13 hozzászólás
Lapozás: [1]

Vásárolj kényelmesen és biztonságosan

Biztonságos vásárlás

Kövesd oldalainkat

Google plus megosztás

Oszd meg webáruházunkat

© 2013-2016 Copyright - All rights reserved.